Afbeelding
Jurgen van Hoof

Diamanten paar Harry en Toos Adams onafscheidelijk

Algemeen 574 keer gelezen

VALKENSWAARD - Harry en Toos Adams-Schellens uit Valkenswaard gaven elkaar in het voorjaar van 1964 het jawoord. Het echtpaar is na 60 jaar huwelijk nog altijd onafscheidelijk van elkaar.

Door Roy de Leijer

Woensdag 17 april werd het jubilerende bruidspaar thuis gefeliciteerd door wethouder Theo Geldens. “Die kennen wij nog uit de buurt waar we vroeger hebben gewoond”, vertelt Toos.
Buiten de bloemen en felicitaties van vrienden en kennissen kreeg het diamanten paar onder meer een brief van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, waarin zij hun felicitaties overbrachten. “Ik heb meer medailles dan Willem-Alexander, die heb ik verdiend met het lopen van wandelvierdaagsen”, lacht Harry, wijzend op de foto van het koningspaar waarop de koning in een uniform is gehuld.

De geboren en getogen Valkenswaardenaar (82) groeide op in een gezin met vier kinderen. Toos (78) zag het levenslicht in Bergeijk. Toen ze tien jaar was verhuisde het gezin naar Valkenswaard. Ze groeide op in een huishouden met twaalf kinderen. “Het waren eigenlijk veertien kinderen, maar twee zijn er overleden”, vertelt Toos. Haar vader was bakker, maar ging later in België in de mijnen werken.

Het eerste vonkje sloeg over bij Zaal Wernaerts in Valkenswaard. Harry: “We hebben elkaar niet op de dansvloer ontmoet, maar aan de voordeur. Een van mijn vrienden had verkering met een vriendin van Toos. Hij vroeg me naar buiten de komen, omdat zij iemand bij zich had. Dat was Toos.”

“We waren er vroeg bij, ik was 14 en Harry 18”, vult Toos aan. Na vier jaar verkering stapte het stel in huwelijksbootje. Op 17 april 1964 trouwden ze voor de wet. Op 23 april vond het kerkelijke huwelijk plaats. Harry: “Daarna hebben wij eerst een jaar bij mijn ouders gewoond, voordat we verhuisden naar een appartement in de Bosstraat.”

Toos werkte als oppas bij een gezin. Later zorgde ze thuis voor de kinderen en het huishouden. Harry ging al op 14-jarige leeftijd aan de slag als meubelmaker. Ook restaureerde hij antiek. In de jaren tachtig trok Harry de stoute schoenen aan en begon hij voor zichzelf. Op zijn 58ste ging hij met pensioen. “Het ging niet meer. Ik had te veel stof gegeten.”

Het echtpaar heeft een zoon en dochter, vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Net als zijn zoon is Harry een fanatiek visser. Hij is al zestig jaar lid van hengelsportvereniging Venbergen.

Het echtpaar is nog heel actief. Zowel Harry als Toos houden van fietsen en wandelen. Eind jaren negentig ondernam het diamanten stel twee fietsvakanties. Eerst werd Lourdes aangedaan en daarna volgde Wenen. “Die reizen hebben we op een gewone fiets gemaakt. Er waren toen namelijk nog geen elektrische fietsen”, zegt Harry met enige trots. De Valkenswaardenaar wil overigens nog steeds niet aan de e-bike. “We hadden ieder 23 kilo aan bepakking bij”, weet Toos. Harry vult aan: “Het was ook een beetje avonturieren. Wij wisten ’s ochtends nooit waar we ’s avonds terecht zouden komen.”

Behalve fietsen trekt het echtpaar er nog veelvuldig op uit om te wandelen, ook in georganiseerd verband. Harry: “Het is belangrijk om in beweging te blijven. Wij hebben onder meer aan de Kennedymars en de Bloesemtocht deelgenomen. Samen hebben we ook 45 keer de Handelse Processie gelopen.”

Harry en Toos wonen al 23 jaar met heel veel plezier in hun appartement in het centrum van Valkenswaard. Vanaf vijfhoog kijkt het echtpaar uit over de wijde omgeving. Niet alleen het diamanten stel voelt zich er thuis. Zo werd dertien jaar geleden bij hun appartement een nestje met vijf merels uitgebroed. Wat dit bijzonder maakte, was dat dit met Kerstmis gebeurde. Toos: “En hoewel wij vijfhoog wonen, hebben we ook al eens een eekhoorn op bezoek gehad.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant