Martijn Vermeulen raakte op 7-jarige leeftijd besmet met het vliegervirus.
Martijn Vermeulen raakte op 7-jarige leeftijd besmet met het vliegervirus. Jurgen van Hoof

‘Alles vliegt als het hard genoeg waait’

Algemeen 316 keer gelezen

VALKENSWAARD - Als de weergoden, en dan met name de god van de wind, het Vliegerfestival Valkenswaard dit weekeinde een beetje gunstig gestemd zijn, dan zorgen tientallen vliegers in alle soorten en maten voor een prachtig schouwspel in de lucht boven Klein Borkel in Valkenswaard.

Door Roy de Leijer

De stichting Vliegerfestival Valkenswaard houdt zaterdag 4 en zondag 5 mei de achtste editie van het gelijknamige festival. Het vliegerevenement ‘landt’ voor de derde keer op een groot weiland aan de weg Klein Borkel in Valkenswaard. “Het vorige terrein was te klein voor de hele grote vliegers. Op onze huidige locatie is hiervoor wel voldoende ruimte”, vertelt medeorganisator Martijn Vermeulen (34).

Vliegervirus

Jaren geleden, tijdens een bezoek aan Vliegerfestival Bergeijk, raakte de toen 7-jarige Vermeulen (en meerdere familieleden) besmet met het vliegervirus. Zijn eerste vlieger was een vleermuis. Inmiddels is de Valkenswaardse showvliegeraar een echte vliegerfanaat, die veel plezier beleeft aan het nabouwen van figuren of objecten.
Vermeulen: “Samen met onder meer mijn moeder, die het naaiwerk verzorgt, heb ik 45 vliegers gemaakt.” Sinds hij en zijn vrouw een dochtertje hebben gekregen, staat het zelfbouwen op een iets lager pitje. Dat geldt ook voor het maken van verre vliegerreizen. “Eerder bezochten we ieder jaar een stuk of tien vliegerfestivals in binnen- en buitenland. Ik ben onder meer in Dubai, Italië en India geweest. In Italië en Franrijk zijn er bijvoorbeeld festival die een week duren.”
Vermeulen geeft aan dat de Nederlandse vliegerscene beperkt van omvang is. “Er zijn nog ongeveer acht festivals, die vaak in het weekend plaatsvinden en verdeeld over vijf plekken worden gehouden.”

Eigen vlieger maken

Kinderen kunnen bij het Valkenswaardse vliegerfestival dit weekend opnieuw hun eigen vlieger maken. Vermeulen probeert de jeugd op die manier bekend te maken met zijn hobby. “We hopen dat ze blijven hangen. De groep vliegeraars in Nederland is aan het vergrijzen. Er komt heel weinig jeugd bij.” Hij is met zijn 34 jaar een van de jongste deelnemers aan het vliegerfestival.

Tientallen collega-vliegeraars uit onder meer Nederland, België en Duitsland, waaronder festivalgangers die evenementen in heel Europa afreizen, laten dit weekeinde hun creaties aan het publiek zien. Vermeulen: “Sommige vliegers zijn echte kunstwerken. Er zijn ook heel veel soorten en types. Zelf zijn we twee jaar geleden begonnen met een setje matroesjka’s. Daar moeten er eigenlijk nog een paar bij.”
“Wat betreft het aantal bezoekers hebben we vorig jaar onze beste editie gehad”, zegt Vermeulen. Alleen zat het weer niet helemaal mee, waardoor veel (grote) vliegers noodgedwongen aan de grond bleven.

Meer dan 25 meter

Er zijn dit weekeinde vliegers te zien van enkele centimeters tot meer dan 25 meter groot. “Alles vliegt als het hard genoeg waait”, zegt Vermeulen, “als het weer een beetje meezit en er voldoende wind staat, dan hangen er honderd vliegers in de lucht, waaronder ook de ‘grote jongens’. Een beer van vijftien meter is voor het publiek bijvoorbeeld heel spectaculair. Alleen is dat zonder wind niet te doen. Dan is er weinig te zien, maar dat is het risico van het vliegeren.”

Meer informatie

Het Vliegerfestival Valkenswaard is zaterdag en zondag aan de weg Klein Borkel in Valkenswaard. Het festival begint beide dagen om 10.00 uur. Op zondag eindigt het evenement om 17.00 uur. De entree is gratis. Meer info:
vliegerfestivalvalkenswaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant